Mustang Country Marcomsultancy Klaaswaal

Onder de rook van Rotterdam in het dorp Klaaswaal vind je bedrijf van Ton van Broekhoven: Mustang Country. In zijn werkplaats repareert, restaureert en onderhoudt hij Mustangs van alle bouwjaren – van klassieker tot modern.

We treffen Ton op een vroege zaterdagochtend in zijn loods. In de voormalige aardappelschuur staat een grote brug waar op dat moment een 1969 Mach 1 binnen staat voor een grondige restauratie. Een dag daarvoor was een 2006-model met schade binnengebracht. “Twee auto’s passen precies, en ik kan toch niet aan tien auto’s tegelijk werken”, vertelt Ton.

Het begin van Mustang Country

Al sinds de jaren negentig importeert hij auto’s – voornamelijk Mustangs – uit de Verenigde Staten naar Europa. De ene keer een kant-en-klare, die enkel voorzien hoeft te worden van een Nederlands kenteken, de andere keer een restauratieobject of auto met blikschade in opdracht van een klant. “Ik voerde hobbymatig werkzaamheden uit aan de Mustangs van kennissen. Gewoon, als vriendendienst. Maar op een gegeven moment bleven de aanvragen groeien, meestal via-via en door goede mond-tot-mondreclame. Het was rond 2010 toen ik besloot om mij een deel van de week te gaan richten op Mustang Country. De benodigde spullen had ik al, en een vaste klantenkring intussen ook.”

Mustang-eigenaren verspreid over heel Nederland weten de weg naar Klaaswaal te vinden. “Allround service tegen een eerlijke prijs”, noemt Ton het zelf. “Ik help klanten met alle voorkomende werkzaamheden die je kunt verwachten. Denk bij oldtimers bijvoorbeeld aan revisie van remmen, motoren en versnellingsbakken, of aan plaat- en spuitwerk. Maar ook het winterklaar maken van een auto die de stalling ingaat, of andersom: onderhoud aan een Mustang die na langdurige stilstand weer naar buiten komt.” Voor laatstgenoemde helpt Ton klanten op locatie te bekijken wat nodig is om de auto veilig op weg te krijgen: “na langdurige stilstand is het niet alleen wat lucht in de banden en een jumpstarter op de accu. Je moet nagaan wat de staat van de remmen is, de kwaliteit van de vloeistoffen en natuurlijk of er überhaupt nog olie in het blok zit. Liever dubbelchecken voordat de sleutel voor de eerste keer wordt omgedraaid, dan dat er vitale onderdelen kapot draaien. Mocht het op locatie niet lukken, dan kom ik met een ambulance en gaat de Mustang mee naar Klaaswaal voor het benodigde onderhoud.”

Ton en zijn vrouw Karin zijn fervent bezoeker van clubevenementen in binnen- en buitenland, en spreken op zulke dagen altijd vele klanten. “Met de ene kijk ik dan nog even onder de kap, terwijl ik met de ander een afspraak maak voor een onderhoudsbeurt. Het persoonlijke contact vind ik heel belangrijk. Want wees eerlijk: zou jij zomaar de sleutels van je Mustang aan een onbekende meegeven? Een restauratieplan of reparatie wordt gewoon thuis bij ons aan de keukentafel doorgesproken. Dat maakt het contact met iedereen die zijn Mustang bij Mustang Country brengt gewoon heel laagdrempelig en leuk.”

Meer dan een vervoersmiddel

Liefde groeit met de jaren, maar ouderdom komt met gebreken – klinkt als een tegeltjeswijsheid, maar het is wel een realiteit. Onderhoud bij oudere, Amerikaanse auto’s is een vak apart. En daarom kijkt Mustang Country ook net even verder dan een reguliere garage. Ton rijdt zelf al vele jaren Mustang, en kent de modellen van haver tot gort. Juist daarom weet hij als geen ander dat voor veel eigenaren hun Mustang méér is dan een vervoersmiddel: “een moderne auto met een foutmelding lees je uit met de computer, maar naar een OBD-aansluiting in een klassieke Mustang die slecht loopt, kun je lang zoeken. Zo’n rapportage maak je door goed te kijken en te luisteren. Met een schroevendraaier de carburateurs afstellen, even de compressie meten, veel garages beginnen er niet eens meer aan. Of hebben niet de kennis in huis. Je moet de techniek van toen met respect behandelen.”

En of het nu even afstellen is, of – helaas het komt ook voor – een complete revisie, het gebeurt allemaal in de kleine loods aan de Kreupeleweg. De afgelopen jaren zijn tientallen Mustangs komen aanrijden in Klaaswaal. Veelal voor klein onderhoud of reparaties, maar ook grotere projecten verlieten het terrein. Zo werkte Ton ruim een jaar aan een 1966 Convertible, die op verzoek van de eigenaar werd voorzien van modern Cobrablok en aandrijflijn, elektrische stuurbekrachtiging en diverse veiligheidsmiddelen, waaronder een crash-sensor, 3-punts rolgordels en een inschuifbare stuurkolom in geval van een aanrijding. Daarnaast stonden diverse klassieke Shelby’s op de brug en bouwde hij een 2011 Convertible met de nodige schade opnieuw op voor eigen gebruik. Ook de bekende felgele ‘Mischief’, voorzien van gespoten special paint racing vlag, werd door hemzelf gebouwd. Bij recent werk kwam een bijzondere geschiedenis tevoorschijn: “een klant kocht op een veiling ongezien een rode 1967 Coupe. Die bleek slechter te zijn dan gehoopt, dus besloten we te demonteren. Bij het kaal maken van de carrosserie kwamen we onder de rode lak een her en der een roze kleur tegen. De Mustang bleek origineel Dusk Roze te zijn. Naarmate we verder kwamen, vonden we de originele door tag. Bleek deze ook nog eens oorspronkelijk in Lima te zijn geleverd. De auto is inmiddels klaar en voorzien van Nederlands kenteken.”

Hoewel Ton niets liever doet dan sleutelen aan Mustangs, moet wel gezegd worden dat er door alle werkzaamheden in drukke periodes sprake is van een korte wachtlijst: “ik geef iedere Mustang de aandacht die hij verdient. Maar ik werk ook alleen, wat inhoudt dat grotere projecten soms niet binnen een paar weken kunnen starten. Ik adviseer daarom ook om tijdig contact op te nemen wanneer er onderhouds- of restauratiewerk aankomt, om niemand teleur te stellen. Daarentegen zijn er veel liefhebbers binnen de club die onderhoud of vervanging van onderdelen zelf willen doen. Voor wie liever zelf aan het werk is, kun je bij Mustang Country ook terecht voor alle OEM en niet-OEM (revisie)onderdelen, die ik op verzoek uit de Verenigde Staten importeer.”

Kortom, veel Mustang-activiteiten in Klaaswaal. En om die werkzaamheden waarvoor je terechtkunt bij Mustang Country nog eenmaal op te sommen: onderhoud en APK aan alle bouwjaren Mustangs, restauratie en revisie, upgrades, schadeherstel, kleine en grote restauraties, las- plaat- en spuitwerk. Bij klassieke Mustangs behoort ook het vervangen van het interieur tot de mogelijkheden. Van hemel- en stoelbekleding tot vloerbedekking. Samengevat: allround Mustangservice. Voor wie meer wil weten over alle diensten en werkzaamheden van Mustang Country, kijk op: www.mustangcountry.nl.

Mustang Country Klaaswaal Marcomsultancy

Mustang Country
Ton van Broekhoven
Kreupeleweg 13
3286 BB Klaaswaal
T. 06 24226206
E. info@mustangcountry.nl
W. www.mustangcountry.nl